Medierea este o procedura care aduce oamenii impreuna pentru a discuta despre conflictele lor, facandu-i sa accepte responsabilitatea de a comunica si lucra impreuna pentru a-si gasi propriile solutii pentru problemele lor. Cel mai important este faptul ca disputa se rezolva impreuna.Avantajele medierii

1. Rapiditatea solutiei

     De cele mai multe ori o solutie acceptabila pentru ambele parti  se poate gasi inca din primele sedinte de mediere. Chiar daca sunt necesare mai multe sedinte, termenul de finalizare a procedurii este incomparabil mai mic decat cel necesar desfasurarii unui proces.

2. Solutie acceptata de ambele parti

     Spre deosebire de un proces, in care sentinta finala, impusa de o a treia parte, de cele mai multe ori nemultumeste una din parti, solutia gasita prin mediere si consfintita apoi printr-o  sentinta satisface ambele parti. 

3. Procedura mai putin costisitoare decat un proces in instanta

4. Sedinta de mediere poate fi programata in functie de timpul si programul partilor.

     Spre deosebire de un proces in instanta, unde trebuie sa va prezentati la termenele stabilite de judecator (de regula la intervale de luni de zile), mediatorul va poate programa la ore si zile convenabile pentru ambele parti, chiar si seara sau in week-end. 

5. Discretia si confidentialitatea medierii

     Toate discutiile se poarta in biroul mediatorului, discret, doar in prezenta partilor implicate si eventual a avocatilor acestora. Mediatorul este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea medierii.

6. Mentinerea reputatiei si imaginii proprii, prin evitarea unui proces public

     Intr-un proces public, intrebarile judecatorului si raspunsurile partilor sunt ascultate de audienta, uneori acestea putand afecta imaginea partilor. In cazul medierii, toate discutiile se poarta doar in biroul mediatorului. 

7. Recuperarea taxei judiciare de timbru si suspendarea procesului, suspendarea termenului de prescriptie.

     Daca intr-un proces in care s-au achitat deja taxe judiciare de timbru, se opteaza pentru mediere si se finalizeaza aceasta printr-un acord de mediere prezentat instantei pentru incuviintare, exista posibilitatea solicitarii restituirii taxei. Exceptie fac cazurile definite de legea 115/2012.

     Daca s-a recurs la mediere dar aceasta nu reuseste, repunerea pe rol a cauzei este scutita de o noua taxa judiciara de timbru.

     Pe parcursul desfasurarii medierii se poate solicita suspendarea procesului.Principiile medierii

     VOLUNTARA - partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat. Partile se pot retrage oricand din procesul de mediere.

     ACCEPTUL IN CUNOSTINTA DE CAUZA - partile au dreptul sa fie informate cu privire la procesul de mediere inainte de a accepta participarea la mediere sau termenii acordului rezultat

     AUTODETERMINARE / INDIVIDUALITATE - partile au dreptul si capacitatea de a-si defini propriile probleme, nevoi si solutii

     NEUTRALITATE SI IMPARTIALITATE - partile au dreptul la un proces de mediere corect, fara partinire. Mediatorul nu poate fi partinitor fata de parti si conduce procesul echidistant. Mediatorul nu poate avea legatura cu partile sau cu subiectul disputei, nu se poate afla in conflict de interese fata de parti referitor la relatie si subiectul disputei.

     CONFIDENTIALITATE - se garanteaza confidentialitatea informatiilor primite de mediator de la partile in disputa.